VORES HISTORIE
En almindelig travl familiehverdag med madpakker, kørsel, arbejde og indkøb suppleret med små afgrænsede lommer af socialitet og nærvær i weekenderne, blev i 2016 vores afsæt til at lade "mening" være det fundament, som alle kommende projekter skulle udspringe fra.
Samme år opstartede jeg som lokal ildsjæl udviklingen af Landsbyfællesskabet Mossø Bakke. Det var en vision som skulle løbes i gang helt fra bunden, idet der på den valgte matrikel i landzone, som var dyrket landbrugsjord, ikke forelå en lokalplan.
Det var mit første bofællesskabsprojekt og byggede videre på et arbejdsliv med rådgivning, design og udførsel af enfamilieshuse i naturlige bæredygtige materialer. Med krum hals og stor virkelyst blev jeg mødt af en uimponeret virkelighed. Den gav mig en rundtur ned af alle blinde veje og ind i tilsyneladende gordiske knuder. Det blev til flere søvnløse nætter end jeg kan tælle.....
Foto: Landsbyfællesskabet Mossø Bakke er udført med LAR-løsning til regnvandshåndtering
Foto: Jens Thor fra Vinkel & Vater og Levi Dørken fra Tegnestuen Arken
På et enkelt punkt havde ideen fra dag ét overvældende medvind:
Alle havde vi lyst til at skabe et liv, hvor grin, virkelyst, Ronja Røverdatter, sårbarhed, restitution og nærvær ikke var henvist til et kort blink i weekender & ferier.
Vi ville skabe et bofællesskab, hvor familier på tværs af alder og ståsted i livet, kunne være autentisk til stede. Også i den travle hverdag, som er der vi tilbringer det meste af vores liv.
Foto: Åben Grund ud fra præmissen "Don't tell it - Show it"
Foto: Bygningskroppe, stier og regnvandshåndtering fletter sig ind i det eksisterende landskab
For vores familie er det vigtigt, at vi i vores boform altid kan gå til og fra fællesskabet efter behov, overskud og virkelyst. Nogle dage er vi fulde af energi og nysgerrighed. Og andre dage har vi brug for ro og fokus til os selv og vores børn.
Derfor er bebyggelsen udført som små villaer med egen privat have, der forbinder sig til de store sammenhængende grønne områder.
Der er ikke vigtigt for os, om bofællerne planter hæk eller slipper vildnisset fri. Den kulturbærende driver på Mossø Bakke, er nysgerrigheden på det menneske vi står overfor. Og en glæde ved at understøtte netop dét, som giver hver enkelt bofælle mening og fylde i hverdagslivet.
I dag bor vi 23 familier på bakketoppen (vi har plads til to familier mere), som er et mylder af leg, iværksætteri og hverdagslykke. Vi er ikke skånet for grå dage, hvor det hele kører i grøften. Men vi kan stå i dem. Autentiske og i kontakt med dem som vi har omkring os. Det føles trygt og fuld af potentiale.
Foto:/visualisering: Landsbyfællesskabet Mossø Bakken i forgrunden.
Foto: Den gamle lergrav på Mossø Bakke fungerer i dag som selvbygget naturlegeplads.
Foto: Lene & Esther leger på tværs af deres generation.
Bofællesskabets samlende aktivitet er fællesmaden. Med en lille indsats fra hver enkelt familie koncentreret på udvalgte dage i en måned, skal vi ikke tænke på at tilberede aftensmad alle de resterende dage. Blot møde op med tallerken & bestik, og enten spise med vores bofæller i fælleshuset. Eller vi kan tage maden med hjem som take-away, hvis vi trænger til ro.
På dage med fællesspisning har vi virkeligt god tid til vores børn, til hinanden og til os selv.
At folde livet på Mossø Bakke ud til alt det som det kan blive, er et eventyr, der aldrig slutter. Over hoveddøren til vores hus, hænger der et citat, som vi fik i indflyttergave fra en kær nabo. Med sirlig håndskrift står der:
Byggeriet af Landsbyfællesskabet Mossø Bakke var færdigt sommeren 2024. Du kan læse mere om landsbyfællesskabet her.
Jeg og alle i vores fantastiske team hos Vinkel & Vater står klar til at understøtte netop din vision for et liv og en boform med mening.
Tak fordi du læste med.....
Jens Thor - 20. marts 2025
Baggrundsfoto: Min familie samlet i køkkenet - 2024
Da Jens Thor tilbage i 2001 tog sin erfaring som overkonstabel i Søværnet med til Sydfrankrig, hvor han tog hyre som dæksgast på en sejlbåd, lå det ikke i kortene, at han 24 år senere stod med en faglighed indenfor fællesskabsorienteret bæredygtigt træbyggeri.
Forinden uddannede han sig til kaptajn, og hans hjem var en årrække en superyacht, hvis togter strakte sig fra det nordligste USA, Caribien i syd og Middelhavet i øst. Livet på en superyacht var kimen til praktiske færdigheder inden for ledelse, håndværk, sikkerhed og fællesskab.
Efter management af et treårigt hotel-projekt på den lille ø Anguilla i Caribien fulgte to år i New Yorks ejendomsbranche, inden Jens Thor efter 9 år i udlandet, igen satte fødderne på dansk muld.
De følgende år blev grundstenene til Landsbyfællesskabet Mossø Bakke lagt, hvor han i dag bor med sin familie.
Jens Thor har været rådgiver i Jakobsen Huse, hvor han var ansvarlig for formidling, udvikling og design af villaer opført i naturmaterialer. Herfra gik rejsen til Thybo Ejendomsudvikling, hvor han som rådgiver havde fokus på udvikling, realisering og aflevering af bofællesskaber opført i træ, herunder danmarks største privatejede bofællesskab Kløverbakken i Odder.
Jens Thor har som rådgiver i byggefirmaer overdraget +100 huse og villaer bygget i træ til dets beboere. Han stiftede januar 2025 Vinkel & Vater.