Bofællesskab

bo

fælles

skab

Fællesskab

"Oplevelsen af et

liv med mening og fylde vokser sig stærk i en relationsbåret hverdag.

Vi skaber rum med plads til autentiske hverdagsmøder på tværs af familieform og ståsted i livet.

Vores faglighed er at omsætte din vision til et levende bæredygtigt bofællesskab."

- Jens Thor, Vinkel & Vater

Projektledelse med Vinkel & Vater hjælper dig som vil starte et bofællesskab

At løfte den første praktik frem mod realiseringen af et bofællesskab, er for de fleste ildsjæle et spring over en kløft af stor kompleksitet, der kiler sig ind mellem drøm og virkelighed.

"Projektets første måneder er et puslespil med 100 brikker, hvoraf kun de 5 vender med billedsiden opad".

Det samlede motiv udgøres af aktører på tværs af faglighed som kommuner, entreprenører, arkitekter, naboer, lodsejere og banker m.fl.


Vi har specialiseret os i at lede processen og skære ind til den information I har brug for, når beslutninger skal tages i en sund balance mellem den oprindelige vision og de rammer som virkeligheden dikterer.


Nedenfor kan du læse en detaljeret beskrivelse af delelementer og proces fra ide til færdigt bofællesskab

Overblik over proces

Diagrammet illustrerer opgavernes kronologiske rækkefølge. Vores team står klar til at hjælpe dig sikkert i mål.

1. Opstartsmøde

Du har fået en ide og har måske samlet en lille gruppe ildsjæle, der ligesom dig drømmer om at iværksætte et bofællesskab på et fundament af jeres fælles værdier. 


I har kig på en lokation eller en specifik matrikel. Jeres valg af grund vil ofte definere både muligheder og begrænsninger for bofællesskabets fysiske layout og funktionalitet. 


Et opstartsmøde med Vinkel & Vater er uforpligtende og uden omkostninger for jer. Vi har kontor i Skanderborg, men løser opgaver i hele Danmark.


Opstartsmøde kr. 0/bolig

2. Workshops

Hvis I gerne vil gå et forsigtigt skridt videre med jeres vision, udfoldes næste trin som en workshop over 2 hverdage fordelt på to af hinanden følgende uger.


Workshop uge 1 (6 timer)

Vores fokus er at lytte til jer. Og stille 1000 spørgsmål. Resultatet bliver en indgående forståelse af:


- Hvem I er

- Jeres vision for bofællesskabet

- Status på jeres interne proces

- Overblik over af jer tilvejebragt data


Vi guider jer igennem dagen trin for trin. Forud for workshop 1 har vi besøgt jeres grund, såfremt I har en sådan i kikkerten.


Workshop 1 & 2 i alt kr. 1.800/bolig

Workshop uge 2 (4 timer)

Vi har til workshop 2 flettet jeres ideer og viden sammen i et oplæg, der med afsæt i en indledende screening af lokationen, giver jer overblik over en eller flere mulige cases, som bringer bofællesskabet i mål. Oplægget vil bestå af:


  • Principskitse og oplæg til bebyggelsesplan
  • Referencemateriale (billeder & visualiseringer)
  • Entrepriseproces & eksempel på tidsplan
  • Økonomisk overblik & forudsætninger
  • Risikoanalyse
  • What's next?


Med ovenstående har I forudsætninger for at vurdere, om vi sammen skal igangsætte projektering, og hvad det vil indebære.


3. Projektering fase 1


I trykker på den store grønne knap - hjelmen er spændt og vi skal i gang! 


I skal vælge de aktører, som fra hver deres faglige resort bliver det team som løfter jeres vision fra drøm til et færdigt fysisk byggeri. Vi holder jer i hånden hele vejen, guider jer og sikrer at alle jeres beslutninger hviler af på objektiv analyse.


Til formålet anbefaler vi, at I etablerer en styregruppe, hvis mandat er funderet i de demokratiske processer I selv i gruppen af ildsjæle har faciliteret op til nu. I kan også med fordel allerede nu udpege en kvalificeret kasér, der holder overblik over styregruppens løbende udgifter i Projekteringsfase 1. 


Sammensætningen af jeres team kan se forskellig ud fra projekt til projekt, idet der kan være varierende behov for indsats afhængigt af faktorer som grundens karakter, kommunen der bygges i, de enkelte aktørers forretningsmodel mm. 


Jeres team af aktører i fase 1 består af:


  • Arkitekt
  • Rådgivende ingeniør 
  • Landinspektør
  • Jurist


I fase 1 har teamet under jeres ledelse intensiv dialog med kommunens byggesagsafdeling (evt. planafdeling, hvis der skal udarbejdes en ny lokalplan for arealet), forsyningsselskaberne, museet m.fl. for at sikre, at bofællesskabets fysiske karakter tager form i realiserbare rammer. 


Projekteringsfase 1 i alt kr. 6.000/bolig

Projektering fase 2

I tillæg til aktørerne i fase 1, består jeres team af aktører i fase 2 af:


  • Totalentreprenør
  • Bank/investor
  • Ejendomsmægler
  • Byggesagkyndig
  • Revisor
  • Digitalt bureau (web)


Projekteringsfase 2 vil I opleve som en myretue af aktivitet, hvor mange processer folder sig ud på samme tid. Fasens primære delmål er indgåelse af betinget totalentreprisekontrakt, indhente byggetilladelse og låse den samlede projektøkonomi.


Jeres rolle som Styregruppe vil i projekteringsfase 2 have særligt fokus på det praktiske og visionære parløb, der skal sikre, at I kan spejle jer i bofællesskabets endelige form, funktionalitet, æstetik og økonomi, når det står klar til indflytning. 


Og så vil Styregruppen facilitere dialog og events med  familier, der følger med i bofællesskabets fødsel. Det er jer som "er" bofællesskabet, og det er jeres handlekraft og nysgerrighed kommende potentielle bofæller spejler sig i.


Vi holder styr på det tekniske & byggefaglige, så I kan fokusere på det kreative og på det liv som skal udspringe fra bofællesskabet, når de sidste entreprenørmaskiner har forladt byggepladsen.


Projektering fase 2 i alt kr. 8.000/bolig

4. Salg

... eller "hvem vil være med", kunne dette kapitel i jeres rejse mere retvisende hedde. For der er ikke nogen, som skal sælges noget. Og der ingen som skal "sælge".


Til gengæld skal I dele jeres fortælling og vision for bofællesskabet. Sætte ord på jeres forståelse af begrebet fællesskab. Fortælle om jeres snitflade med naturen, hinanden og den store verden. 


Vise eksempler på hvordan jeres virkelyst og socialitet har formet arkitekturen, fællesarealerne og funktionaliteten i det fysiske byggeri. Og hvad det er for en hverdag med mening, I håber på at folde ud med jeres kommende bofæller. 


Salg kr. 1.400/bolig

Vi hjælper jer på vej med værktøj og viden, der bakker jeres indsats op, herunder:


  • Projektkøbsaftaler 
  • Jura
  • Aktivitetsplan


I Projektering fase 2 har et digitalt bureau efter jeres valg, færdiggjort jeres projekthjemmeside med funktionalitet der rækker ind i relevante SOME-kanaler, så mulige kommende naboer kan opdage jeres drøm... og måske spejle sig i den. 


Vi anbefaler at emittere hjemmesiden i et fysisk prospekt, som nysgerrige kan tage med hjem fra åbent hus-events og info-møder. 



Liv & Lavpraktik

Inden længe er I klar til at fejre igangsættelsen af jeres bofællesskabsbyggeri, og 1. spadestik ceremonien er lagt i kalenderen! 


Byggeperioden varer i gennemsnit 12-24 måneder, og den tid er kærkommen ift. at udarbejde vedtægter,  etablere arbejdsgrupper og formelt igangsætte de kulturbærende elementer i jeres kommende bofællesskab som f.eks. fællesmad, delebilsordning og friluftsliv.


Du kan læse mere om opgavens omfang, og om hvordan Vinkel & Vater hjælper dig med at komme godt i mål med alt det vitale på siden Viden.

Byggetilsyn

Et byggetilsyn fra Vinkel & Vater opstartes som udgangspunkt ifm. at der tages 1. spadestik på byggepladsen, og kan afsluttes når byggeriet er overdraget fra byggefirmaet til beboerne. 


Et uvildigt byggetilsyn sikrer, at alle byggeprocessens trin og det færdige resultat lever op til Bygningsreglementet (BR18)  og de højeste standarder for kvalitet, sikkerhed og bæredygtighed.


Vinkel & Vater fører udelukkende tilsyn med træ- og bæredygtigt byggeri. Vores ydelser omfatter både tilsyn med opførelse og aflevering af de enkelte boliger, og med opførelse og aflevering af fælleshuse & fællesarealer.


Vi anbefaler tilvalg af tilsyn med udbedring af fejl & mangler samt 1 og 5-årsgennemgang. 

5. Byggeri

I er samlet på græsmarken, som om få uger er et mylder af gravemaskiner, byggematerialer og dygtige håndværkere, og I skyder det hele i gang med 1. spadestik-ceremoni! 


Projektet går nu ind i sin mest komplekse fase, for nu skal drømme, ideer, teori, tegninger, beregninger, funktion og æstetik smeltes sammen til et fysisk byggeri. 


Forventninger og virkelighed skal mødes i det forsvindingspunkt, hvor I som beboere får overdraget jeres nye hjem. 


Den primære aktør i byggefasen er jeres valg af totalentreprenør. Totalentreprenøren er ansvarlig for økonomi, byggetakt, koordinering af underentreprenører og ikke mindst sikkerhed og kvalitetssikring. 


Vinkel & Vater er i byggefasen engageret med:


  • Rådgivende entrepriseleder (totalentreprisen)
  • Byggetilsyn (boliger)


Det er i Projekteringsfase 2 og i Byggefasen at mange bofællesskaber slår sig, så det kan mærkes i det liv som skal foldes ud i bebyggelsen, når den står færdig. Det er i disse to trin, at jeres fællesskabsvision og arkitekternes skitseprojekt omsættes fra en kreativ vision til et bygbart projekt. 


Overlades ansvaret for håndtering af denne fase til de enkelte aktører i totalentreprisen, vil baren for kvaliteten af jeres byggeri i bedste fald være spejlet i fagligheden hos de svageste medarbejdere i de respektive led, og i tillæg være præget af fejl og tilfældigheder.


Vinkel & Vaters rådgivende entrepriseleder holder nøje snor i opførelsen af det fysiske byggeri, herunder totalentreprenørens byggeledere, så udførelsen spejler jeres vision og værdier.


Og vores byggetilsyn er i løbende i kontakt med de enkelte familier, i takt med at deres individuelle boliger skyder op, så hele rejsen hviler af på kvalitet og tryghed.

 

Rådgivende entrepriseleder: Pris er projektspecifik

6. Afleveringsforretning

Afleveringsforretningen er det formelle navn for den helt særlige dag, hvor I som familie får overdraget nøglerne til jeres nye hjem. Ofte omtales dagen som overdragelsen,  og indebærer følgende: 


  • Gennemgang af huset: Bygherre (dig og din familie), vores tilsynsførende og byggefirmaet mødes og gennemgår huset rum for rum, inklusive tekniske installationer.
  • Tjek af byggeteknisk kvalitet: Vi vil have fokus på finish, funktionalitet og eventuelle skader.
  • Afdækning af mangler: Alle fejl og mangler noteres i en afleveringsprotokol, som begge parter underskriver.
  • Afklaring af udbedringsplan: Hvis der er mangler, fastsættes en frist for udbedring, typisk inden for 10-30 dage.
  • Overdragelse af nøgler:Når huset officielt overdrages, får du og din familie udleveret nøgler og eventuelle adgangskoder.
  • Dokumentation: Totalentreprenøren har forberedt en mappe (eller et USB-stick) med byggetegninger, energimærke, brugsanvisninger til hårde hvidevarer og tekniske installationer (varme, ventilation osv.) og ikke mindst en kopi af kommunens ibrugtagningstilladelse (evt. midlertidig tilladelse).
  • Frigivelse af deponeret beløb: Hvis en del af betalingen har været tilbageholdt, kan den nu frigives, medmindre der er væsentlige mangler. Bestemmelserne for overdragelse samt frigivelse er stipuleret i købsaftalen, som I underskrev hos ejendomsmægleren.
    • Fælleshus, værksteder & fællesarealer: Kvaliteten af livet i et bofællesskabsprojekt går hånd i hånd med et veludført fælleshus samt værksteder og grønne arealer. Og ofte vil de integrerede LAR-løsninger mv. kræve nøje opfølgning og genbesøg, efterhånden som forskellige vejrtyper og begyndende vegetation påvirker den samlede balance. Vinkel & Vaters byggetilsyn inkluderer tilsyn med ovenstående, herunder håndtering af overdragelse, udbedring af fejl & mangler samt 1 & 5-årsgennemgange



    "Det er vigtigt at være opmærksom på, at betingelser og indhold i jeres købsaftale ikke er statiske. De er til forhandling og skal afspejle et rimeligt kompromis mellem din familie og totalentreprenøren. Navnligt hvad angår rammer og betingelser for overdragelse samt udbedring af fejl & mangler." 



    Vi anbefaler, at dit valg af tilsynsførende får mæglers/sælgers købsaftale til gennemgang inden den underskrives. Du kan læse mere om Vinkel & Vaters uvildige byggetilsyn og priser her.

    7. Fejl & mangler

    Efter udarbejdelsen af fejl- og mangellisten afholdes et møde mellem bygherren (dig), entreprenøren og vores tilsynsførende. Formålet med mødet er at:


    • Præsentere og forklare listen. Vores byggesagkyndige går punkt for punkt igennem listen, så alle parter er enige om, hvad der skal udbedres.
    • Og så skal der fastlægges en realistisk tidsplan for, hvornår de enkelte fejl og mangler skal rettes.


    Med en fælles forståelse af omfanget og alvoren af fejlene, planlægges de nødvendige udbedringsarbejder. Opgaverne prioriteres efter, hvor kritiske de er for husets sikkerhed og funktion.


    Vores byggesagkyndige fortsætter med at følge processen, så udbedringsarbejdet bliver udført korrekt og faciliterer herunder fortsat kommunikation med både bofællesskabets familier og entreprenør/byggefirma for at håndtere eventuelle nye udfordringer, der måtte opstå undervejs.


    Når alle fejl og mangler er udbedret, foretager vores byggesagkyndige en afsluttende inspektion. Det dokumenteres at alle punkter på fejl- og mangellisten er rettet tilfredsstillende.


    Vi anbefaler, at dit valg af tilsynsførende følger fejl & mangel-udbedringen. Du kan finde information og priser på Vinkel & Vaters uvildige byggetilsyn og priser her.

    8. Ét & femårsgennemgang

    En 1-årsgennemgang (og evt. 5-årsgennemgang, hvis det er indeholdt i jeres købsaftale fra mægler) er en vigtig lejlighed til at sikre, at jeres nybyggede hus, fælleshus, fællesarealer, veje og installationer fortsat lever op til de aftalte standarder og kvalitet.


    Før selve gennemgangen foretager vores byggesagkyndige en grundig revision af den oprindelige fejl- og mangelliste, dokumentation fra byggeriet og en planlægning af, hvilke områder der skal fokuseres på, herunder følgende: 


    • Kontrollere, at tidligere udbedrede fejl og mangler fortsat er afhjulpet.
    • Identificere eventuelle nye problemer eller slid, som kan være opstået i løbet af det første år.
    • Vurdere husets generelle stand med hensyn til konstruktion, materialer, installationer og vedligeholdelse.


    Efter inspektionen samles alle observationer i en detaljeret rapport som beskriver:

    • De områder, hvor huset fortsat opfylder standarderne.
    • Eventuelle nye eller vedvarende fejl og mangler.
    • Anbefalinger til, hvad der eventuelt skal udbedres for at sikre husets langsigtede kvalitet og funktionalitet.


    Til sidst gennemgår vi resultaterne sammen med jer og entreprenøren, hvor vi ser på: 


    • Rapportens indhold og eventuelle udfordringer forklares grundigt.
    • Der drøftes en handlingsplan for udbedring af identificerede problemer, hvis det er nødvendigt.
    • Tidsrammer og prioriteringer aftales, så de nødvendige udbedringer kan planlægges og udføres effektivt.


    Når alle nødvendige udbedringsarbejder er gennemført, anses processen for afsluttet. 


    Vi anbefaler, at dit valg af tilsynsførende deltager i 1 & 5-årsgennemgangen. Du kan læse mere om Vinkel & Vaters uvildige byggetilsyn og priser her.

    Om en tryg rejse

    Og hvordan du og dit team af ildsjæle undgår at kuldsejle mentalt, økonomisk og praktisk i processen.


    At løfte den første praktik frem mod realiseringen af et bofællesskab, er for de fleste ildsjæle et spring over en kløft af stor kompleksitet, der kiler sig ind mellem drøm og virkelighed. 


    Projektets første måneder er et puslespil med 100 brikker, hvoraf kun de 5 vender med billedsiden opad. Det samlede motiv udgøres af aktører på tværs af faglighed som kommuner, entreprenører, arkitekter, naboer, lodsejere og banker m.fl.  Hver især ofte med divergerende interesser og bias i formidling af deres viden, samt fokus på afskrivelse af individuelt og kollektivt ansvar.


    Overlades ansvaret for projektet til de enkelte aktører, vil baren for kvaliteten af jeres byggeri i bedste fald være spejlet i fagligheden hos de svageste medarbejdere i de respektive led og i tillæg være præget af fejl og tilfældigheder. 


    Vi har specialiseret os i at lede processen og skære ind til den information I har brug for, når beslutninger skal tages i en sund balance mellem den oprindelige vision og de rammer som virkeligheden dikterer.

    * Uvildigt byggetilsyn kaldes også for Byggerådgivning/byggerådgiver eller Byggesagkyndig rådgivning.